Barvení vlny




... aneb jak barvím vlnu já...

Před barvením připravená přadena ovčí vlny předepírám ve vodní lázni s detergentem - já osobně používám levnější dětský šampon. Když je vlákno důkladně nasáklé - vodu vymačkám a poté vlhké přadena barvím.





Na barvení používám pouze potravinářské barvy, jsou levné a dá se s nimi doslova kouzlit  - barevný prášek rozmíchám ve vodě s octem cca 2PL na 1litr vody (u živočišných vláken ocet působí jako stabilizační činidlo).


Když barvím přadeno jednou barvou - namíchám barvu v dostatečně velkém hrnci. Teplota vody by měla být přibližně stejná jako teplota vkládaných přaden (nesmí dojít k teplotnímu šoku - vlna by se srazila a zplstnatěla). Poté vodu zahřívám až k bodu varu a přadena sem tam převrátím, aby došlo k dokonalému probarvení. Když voda dosáhne varu vypínám a nechám pomalu vychladnout. Když nestíhám nechávám klidně i přes noc.







Po vychladnutí z přaden vymačkám barvu a propírám v čisté vodě, tak dlouho dokud z přaden nevymačkávám  pouze čistou vodu.
Obarvená přadena vkládám do lanolinové* lázně!

Poté z přaden vymačkám vodu, rozložím a nechávám schnout.
Pokud barvím páranou vlnu - při konečném sušení  přadeno zavěsím a spodní část mírně zatížím, aby se vlákna vyrovnala.

Pokud chci mít klubíčka duhová, rozložím si připravené přadeno na potravnářskou folii a barvu vklepávám štětcem, po nabarvení přadeno do folie zabalím, stočím do šneka na talíř a šoupnu to na cca 2min do mikrovlnky, převrátím a znovu 2 min na nejvyšší stupeň. Poté nechávám na talíři pomalu vychladnout.







*Lanolinová lázeň - používám k ní bezvodný lanolin zakoupený v lékárně (Adeps lanae)
Rozpouštím ho v teplejší vodě s kapkou šamponu. Množství lanolinu se odvíjí od množství a následného použití vlny (na vlňáky více na jiné použití méně)

Lanolinovou lázeň dopřávám vlněným výrobkům po každém praní.

Komentáře

  1. Ta duhová klubíčka jsou úžasná, neměla jsem ponětí, jak se takhle nabarví.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda je to pěkné, zvlášť ta duhová:-)

    OdpovědětVymazat
  3. díky moc za super návod... ty žíhané příze mi úplně učarovaly

    OdpovědětVymazat
  4. Asi si budu muset tu mikrovlnku pořídit, jenom kvůli barvení:-)Moc pěkné je máte!

    OdpovědětVymazat
  5. Duhová příze je parádní, přesně podle mého gusta. :o) Taky se chystám barvení vyzkoušet a chtěla bych se zeptat, jak postupovat, když chci přízi obarvnit jednou barvou, ale různé intenzity? Jako že někde bude tmavší, někde světlejší.. Předem moc děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdřív bych si namíchala sytou tmavou barvu, nanesla na část přadena a postupně bych barvu při dalším nanášení ředila. Pak už jen zabalit a do mikrovlnky s tím ;-)

      Vymazat
  6. Tak vidím, že bez mikrovlny jsem v háji... Škoda, že to nejde dát do normální trouby :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky